Diş hastalıkları ve diş sağlığının korunması açısından erken tanı çok
önemlidir. Bu nedenle yılda en az iki kez diş hekimine muayene olunması
önerilir.Diş çürümelerinin önlenmesinde sularda yeterli flor olması,
düzenli olarak dişlerin fırçalanması, diş ipi kullanılması, aşırı tatlı
ve şekerli yiyeceklerden olabildiğince kaçınma bunlar yendiğinde mutlaka
dişlerin fırçalanması, diş hekimi kontrollerine gidilmesi temel
uygulamalardır. Diş eti hastalıklarının önlenmesinde de diş fırçalama ve
düzenli diş hekimi kontrolleri önemlidir. Dişlerde gelişim bozuklukları
varsa erken dönemde özel diş hekimliği dallarında uzmanlaşmış birimlere
başvurularak gerekli tedavi sağlanmalıdır. Aşırı asitli ve şekerli
yiyecekler mikroorganizmaların etkisini artırır. Dişler sert cisimlerle
karıştırılmamalı, fındık, ceviz vb. kabuklu yiyecekler dişlerle
kırılmamalıdır. Bunlar diş minesinin çatlamasına ve bakterilerin
etkisinin artmasına neden olur. Diş minesinin koruyucu etkisi ortadan
kalkar.